Vrnjački Karneval

Dobrodošli na zvaničnu stranicu Vrnjačkog Karnevala.

Zapratite nas

O Vrnjačkom Karnevalu

Od osnivanja moderne banje u Vrnjcima koje se vezuje za 1868. godinu vrnjčani su pridavali veliki značaj balovima, maskenbalima, kermesima…Ovaj duh se zadržao i do današnjih dana.

Datum osnivanja (14. jul) prve turističke organizacije na balkanu (Osnovatelno fundatorsko društvo kiselo vruće vode u Vrnjcima) uzet je kao povod da se danas ustanovi manifestacija pod nazivom „Vrnjački Karneval“. Karnevalska dešavanja su raspoređena u nedelji koja je vezana za ovaj datum.

KERMESI

…Najveličanstveniji kermesi priređivani su na velikoj terasi modernog banjskog kupatila. Za organizaciju kermesa bila je zainteresovana cela Banja, svi njeni žitelji, pa i žitelji okolnih sela, koji su imali svoj udeo u kermesnom slavlju. Za kermes su pozivani gosti iz drugih mesta, a Banja je na dan kermesa bila uglađena, besprekorno čista i sva u svečanom ruhu. Cveća je bilo na svakom koraku, a muzika je dva puta dnevno u paradnom maršu prolazila kroz banjske ulice. Terase kupatila su bile okićene mnogobrojnim lampionima i ukrasnim sijalicama, a pirotehničari su užurbano vršili poslednje pripreme za nezaboravni vatromet. Kermes je počinjao oko devet sati uveče, otvarao ga je prigodnim rečima predsednik neke dobrotvorne organizacije, u čiju korist je odlazio celokupan prihod, a zatim su nastupali glumci, pevači i umetnici. Vrnjačke žene su za to veče pripremale bezbroj torti, prosto su se utrkivale koja će lepšu tortu da umesi. Kolači su deljeni besplatno, bio je to dar Vrnjčana gostima, a piće i druge đakonije su služili ugostitelji. Kroz igru, razne atrakcije, izbor lepotica i druge nagrade odvijala se najlepša i najromantičnija Vrnjačka letnja noć…

„Priče iz banjske prošlosti“ – Branko Radosavljević

MASKENBALI

Osim kermesa i drugih zabava maskenbali su svakako bili najposećenija dešavanja tog doba. ’50-ih i ’60-ih godina prošlog veka hoteli “Sloboda”,”Zvezda” i “ROPS” su bili organizatori ovih dešavanja tokom kojih su proglašavane najbolje maske.

’80-ih tu ulogu je preuzeo kafe “Lipa” i uz par organizovanih maskenbala nastavio tradiciju maskenbala u Vrnjačkoj Banji.

’90-ih su maskenbali organizovani u kafeu “Elegant Drašković” uz brojne performanse, škole glume, muzičke radionice…

2002. godina predstavlja prvu godinu organizovanja maskenbala u kafeu “Savka” i od tada se tradicionalno svake godine nastavljaju dešavanja ove vrste.

KARNEVAL

Po priči starih Vrnjčana početkom ’60-ih godina Vrnjačka Banja postaje karnevalski grad. Tokom narednih godina organizovano je nekoliko karnevalskih povorki, ali na žalost ova manifestacija ubrzo počinje da gubi na značaju i polako odlazi u zaborav, sve do trenutka kada Turističko sportski centar “Vrnjačka Banja” preuzima inicijativu i osniva “Međunarodni Vrnjački Karneval”.

Prvi “Međunarodni Vrnjački karneval” održan je u periodu od 12.07. do 17.07.2005. godine i objedinio je preko 40 različitih zabavnih, kulturnih i sportskih manifestacija. Centralno dešavanje Vrnjačkog karnevala, je velika MEĐUNARODNA KARNEVALSKA POVORKA, koja je 2005. godine okupila 34 karnevalske grupe iz zemlje i inostranstva. Karnevalska povorka je brojala preko 1.500 učesnika. Već tokom drugog karnevala formira se i dečija karnevalska povorka, a Vrnjački Karneval postaje član Federacije evropskih karnevalskih gradova (FECC). Vrnjački Karneval zauzima značajno mesto u kalendaru svetskih karnevalskih dešavanja.